Boat jardiniere Flemish Pottery
Boat jardiniere Flemish Pottery
Boat jardiniere Flemish Pottery

Boat jardiniere Flemish Pottery

1900 Belgium

Offered by Galerie Tiny Esveld

Price Upon Request
Request Information Call Dealer
Favourite Item
Voor botenliefhebbers denk ik dat deze jardinières een geweldige aantrekkingskracht hebben.
Zeker nu de trend weer naar meer planten in huis neigt.
Voor het eerst toon ik deze jardinières op de kunst-en antiekbeurs de PAN in Amsterdam aanstaande november. De hoogte van deze handgedraaide toegepaste kunstvoorwerpen is rond de 100 cm.
Deze objecten zijn gemaakt door de kunstpottenbakkerij Caesens te Kortijk in België rond 1900-1920. Prijs ligt rond de 2500 euro. Dan heb je een prachtig origineel kunstvoorwerp wat zeldzaam is en waar geen twee dezelfde van zijn , want alles is handgemaakt.

POTERIE FLAMANDE

Rond 1900 ontstaan in West- en Oost Vlaanderen in België verschillende kunstpottenbakkerijen. De productie begint oorspronkelijk in Torhout, maar krijgt al snel navolging o.a. in Kortrijk, Brugge, Gent, Roeselare, Sint-Niklaas en Bredene. De pottenbakkerijen huurden kunstenaars in, schilders, beeldhouwers en meubelmakers, om voor hen kunstobjecten te ontwerpen. De ervaren pottenbakkers voerden deze ontwerpen uit en de productie werd over de hele wereld verkocht. De ontwerpen zijn beïnvloed door de Arts-and-crafts-beweging in de begin periode en later ziet men de invloed van de art deco. Daar de meeste pottenbakkerijen niet signeerden, is het soms moeilijk om aan de vazen en jardinières de juiste maker toe te schrijven, omdat het in deze tijd heel gewoon was om inspiratie bij elkaar op te doen en dan ook zoiets te maken. Natuurlijk zorgt juist het kopieer gedrag voor een eenheid van kleur en vorm die gezamenlijk de naam Poterie Flamande krijgt. De ontwerpen zijn van een naïeve eenvoud, uitgevoerd in robuust geglazuurd aardewerk. Daar jardinières gebruiksvoorwerpen zijn, zijn er in de afgelopen 100 jaar veel gesneuveld. Een complete staander met bijpassende pot is daardoor een zeldzaam object geworden.
Dimensions
Height 100.00 cm (39.37 inches)
Galerie Tiny Esveld

Galerie Tiny Esveld
Frilinglei 9
Brasschaat
2930
Belgium

Opening Hours
Contacts
View Dealer Location
Member Since 2008
Members of
View Full Details