Flemish pottery Delbaere Kortrijk
Flemish pottery Delbaere Kortrijk
Flemish pottery Delbaere Kortrijk

Flemish pottery Delbaere Kortrijk

c. 1900 Belgium

Offered by Galerie Tiny Esveld

Price Upon Request
Request Information Call Dealer
Favourite Item
Flemish pottery Rene Delbaere, Kortrijk, circa 1900. Beautiful and rare jardiniere that will look nice in any home, veranda or green house. Take nature and a touch of the 1900 period into your home with a jardiniere filled with some plants. It will certainly change the atmosphere in your home. Art nouveau period, a stylized iris is pictured on the pedestal and pot.

René Delbaere, geboren te Rollegem op 18 oktober 1884, stond bekend als de beste pottenbakker in Kortrijk. Als zoon van Cyrille Delbaere en Victorine Callens is hij verwant met de familie Laigneil. Cyrille was de neef van Hortense Delbaere (°1842 - †1912), de moeder van Pieter-Jozef Laigneil. Op 20 december 1912 verkrijgen de heren Georges Vandoolaeghe en René Delbaere van de Bestendige Deputatie de toestemming tot de oprichting van eene pottenbakkerij met gasmotor voor een periode van 30 jaar. Het stadsbestuur van Kortrijk verleende zijn goedkeuring op 15 januari 1913. De pottenbakkerij was gelegen in de Meensestraat (naast de brouwerij Vandamme). Het bouwdossier bevat een situerings- en liggingsplan en de voorwaarden tot exploitatie. Gedurende een vijftal jaar vervaardigde hij kunstaardewerk met de hulp van acht werklieden. Het jonge bedrijf overleefde de Eerste Wereldoorlog niet. René Delbaere ging werken bij Laigneil en later bij Caesens. Hij bleef ongehuwd en kinderloos.

Dankzij een reeks fabrieksfoto's kunnen heel wat voorwerpen aan deze eerder onbekende pottenbakkerij worden toegeschreven. Merktekens of signaturen zijn ons tot op vandaag niet bekend. Gebruikelijk was wel het inkrassen van het modelnummer op de bodem.
Good, as this pottery is old and used, it will never be perfect.
Dimensions
Height 106.00 cm (41.73 inches)
Galerie Tiny Esveld

Galerie Tiny Esveld
Frilinglei 9
Brasschaat
2930
Belgium

Opening Hours
Contacts
View Dealer Location
Member Since 2008
Members of
View Full Details